10 pravidiel správnej starostlivosti o spájkovací hrot ručného spájkovadla

Datum: 11.12.2018
  | 
Kategorie: Spájkovacia technika
Umenie dobre a efektívne spájkovať musí doplniť aj správna starostlivosť o spájkovací hrot. Túto starostlivosť som zhrnul do 10 základných pravidiel, ktoré musí poznať každý operátor.
     

E-booky zdarma

Školení v oblasti pájení

ESD inspekce

1. Teplota

Nastavená teplota na hrote spájkovadla má zásadný vplyv na jeho životnosť. Preto je potrebné nastaviť teplotu na hrote spájkovadla tak nízku, ako je to možné. Neznamená to samozrejme slepo sa riadiť odporúčaním vychádzajúcim z teórie (360-380 °C), ktoré platí pre štandardný spájkovaný spoj a spájkovadlo s dobrou obnovou tepla, ale pre daný prípad spájkovaného spoja, spájkovacej stanice, hrotu a zliatiny voliť teplotu takú, pri ktorej dôjde k zapájaniu v štandardnom čase (max. 4 s). Dobré je tiež vedieť, či teplota nastavená na spájkovadle, je skutočne na hrote. Na to sa používajú jednoúčelové teplomery, ako je napr. HAKKO FG-100 či FG-101. Oveľa účinnejšie ako zvyšovanie teploty sa pri problémoch so spájkovaním bezolovnatých spojov osvedčuje vhodný výber tvaru hrotu či prídavné tavivo, najlepšie gélové.

Prvé pravidlo znie: Nezvyšovať teplotu bezdôvodne!

2. Nová spájka

Hrot spájkovadla je tepelne namáhaný a vystavený oxidácii, aj keď je spájkovadlo uložené v stojane. Preto sa odporúča vždy, keď je spájkovacia operácia kompletná, hrot očistiť, aplikovať novú spájku na hrot a až potom uložiť spájkovačku do stojanu. Spájka tak ochráni hrot proti oxidácii vzdušným kyslíkom. Toto sa veľmi jednoducho odporučí, ale horšie presadzuje na prevádzke, kde platia tvrdé časové normy či zásady „odjakživa sme to robili takto“.

Preto odporúčame zásadu: Aplikovať novú spájku na hrot, pokiaľ viem, že najbližších 5 minút nebudem spájkovať!

3. Vypínanie spájkovačky

Opäť platí, že hrot spájkovadla je tepelne namáhaný a vystavený oxidácii, aj keď je spájkovadlo uložené v stojane. Malo by sa stať samozrejmosťou vypnutia spájkovačky pri odchode z pracoviska či prerušení spájkovania. Aj z hľadiska bezpečnosti práce je dôležité nenechávať tepelné spotrebiče zapnuté bez dozoru. Niektoré spájkovadlá majú ako väčšina spájkovacích staníc HAKKO v sebe zabudovanú funkciu automatického vypnutia či poklesu teploty na hrote po určenom čase bez spájkovania.

Štandardom by malo byť: Vypnúť spájkovačku, pokiaľ viem, že najbližších 15 minút nebudem spájkovať!

4. Čistenie spájkovacích hrotov

Na bežné čistenie hrotov spájkovadiel by mali byť používané výhradne prostriedky na to určené. Existujú dva systémy čistenia. Prvé sú vodou napustené hubky buď vo forme samostatnej hubky, do ktorej sa otiera hrot, alebo ako dva protibežné valčeky v jednoúčelovom strojčeku. U týchto hubiek sa nesmie zabudnúť na to, že hubka by nemala byť suchá ani potopená vo vode. Je dobré použiť na ovlhčenie destilovanú či demineralizovanú vodu namiesto vodovodnej, v ktorej sú minerály a ďalšie látky urýchľujúce koróziu. Zásadnou chybou je použitie hubiek určených napr. na čistenie riadu. Tieto sú obohatené látkami, ktoré pôsobia na rozpúšťanie nečistôt, tukov a pripálenín. Tieto látky potom agresívne pôsobia na hrot.

Druhým systémom je drôtkový čistič hrotov (HAKKO 599), čo sú v podstate mosadzné špony napustené tavivom. Výhoda tohto systému oproti predchádzajúcemu spočíva v tom, že je menej korózne agresívna voči hrotu ako vodou napustená hubka a pri čistení nedochádza k takému zníženiu teploty na hrote. Takže skúsený operátor veľmi rýchlo spozná, že po očistení je spájkovačka prakticky okamžite na nastavenej teplote a môže spájkovať bez akéhokoľvek spomalenia.

Malo by byť samozrejmosťou: Na čistenie hrotov spájkovadiel používajte prostriedky určené výhradne na čistenie hrotov a po očistení naneste novú spájku na hrot!

5. Odstránenie oxidov, obnova porušenej vrstvy spájky na pracovnej časti hrotu

Ak hrot stráca zmáčateľnosť spájkou a objavujú sa na ňom sčernené miesta, nastal čas na odstránenie oxidov a obnovu porušenia pokovovania spájkou. Postup je jednoduchý. Hrot očistite hubkou či drôtkovým čističom, následne ponorte do pasty obnovujúcej vrstvu spájky (napr. HAKKO FS-100) a aplikujte novú spájku. Obnova pokovania spájkou nie je absolútna, obnovenie je možné vykonať pokiaľ je na hrote aspoň nejaká vrstva železa. Operáciu je možné niekoľkokrát opakovať. Keď ani po dvoch či troch opakovaniach nie je hrot dokonale pokovaný, použite na očistenie jemné protibežné mosadzné kefy (HAKKO FT-700) alebo mosadznú kefu (je súčasťou FT-700) a potom hrot opäť pokovte v paste a aplikujte naň novú spájku.

Nezabúdajte: Včas odstrániť oxidy a obnoviť pokovanie spájkou na pracovnej časti hrotu!

6. Mechanické namáhanie spájkovacieho hrotu

Najcitlivejšou a z pohľadu životnosti hrotu najdôležitejšou vrstvou je poželezenie medeného jadra. To môže byť narušené nielen koróziou, ale aj mechanicky. Spájkovadlo by sa teda nemalo používať na činnosti, ako je skrutkovanie, mechanické posúvanie súčiastok či zatlačovanie vývodov súčiastok do dosky plošného spoja. Tiež predstava, že silnejším tlakom na hrot a mechanickým posúvaním hrotu v spájkovanom spoji sa zlepší prenos tepla do spájkovaného spoja, je mylná.

Malo by platiť: Spájkovadlo nie je skrutkovač, dlátko alebo pinzeta!

7. Výber spájkovacej zliatiny

Olovo v spájkovacej zliatine účinne brzdilo koróznu agresivitu cínu. V bezolovnatých zliatinách to tak už nie je a korózna agresivita bezolovnatých zliatin je všeobecne vyššia. Najhoršie je na tom zliatina Sn/Cu, ktorá je obľúbená pre svoju nízku cenu. Dobre sa javia aj zliatiny s prísadou Vizmutu.

Pri výbere spájkovacej zliatiny nezabúdajte na to, že: Najlacnejšia zliatina je korózne najagresívnejšia voči hrotu!

8. Tavivo v spájke

Aj tavivo použité v spájke má vplyv na životnosť hrotu. Je dobré vedieť, aké tavivo a koľko taviva je v spájke, ktorú používam. Je jasné, že v spájkách malých priemerov je menej taviva. Tavivo potom nemôže dostatočne účinne chrániť hrot voči oxidácii vzdušným kyslíkom. Rovnako je to pri trubičkových spájkach s nízkym obsahom taviva. Naopak agresívnejšie tavidlá napádajú hrot samy o sebe. Najefektívnejším spôsobom využitia taviva z trubičkovej spájky, ako pre spájkovaný spoj, tak pre životnosť hrotu, je narezanie spájky do V-drážky (V-cut) špeciálnym narezávacím strojčekom - HAKKO 375.

Naše odporúčanie je: Pri dlhodobej práci s malými priemermi spájky, spájkami s nízkym obsahom taviva či agresívnym tavivom častejšie kontrolujte hrot!

9. Výmena hrotu

Pri výmene spájkovacieho hrotu je tiež potrebné byť obozretný voči jeho pokovovaniu. Chybou je napr. vyťahovanie hrotu zo spájkovačky pomocou klieští. Základným príslušenstvom každej spájkovačky by mal byť nástroj či tepelne odolná podložka na bezpečné vybratie hrotu.

Je dobré dodržať zásadu: Na výmenu hrotu používajte na to určenú pomôcku!

10.   Čistota vykurovacieho článku, hrotu a prechodových dielov

Čistota prechodových dielov spájkovadla, od vykurovacieho článku do hrotu, ovplyvňuje životnosť hrotu nepriamo. Zoxidované diely zhoršujú prenos tepla do hrotu, a tak vykurovací článok musí dodať viac energie do hrotu, aby „dotopil“ na nastavenú teplotu. Na čistenie je možné použiť jemné brúsne plátno či mosadznú kefu.

Naučte svojich operátorov: Na výmenu hrotu používajte na to určenú pomôcku!

Zásadným krokom na predĺženie životnosti hrotu je ručné spájkovanie v inertnej dusíkovej atmosfére, kedy je hrot po celú dobu prevádzky chránený pred oxidáciou vzdušným kyslíkom.

Kategórie produktov

Youtube Spájkovacie hroty
Youtube Čističe hrotov
Youtube Narezávače spájky

Naše webové stránky používají cookies, které nám pomáhají zjistit, jak jsou naše stránky používány. Abychom cookies mohli používat, musíte nám to povolit. Kliknutím na tlačítko „OK, souhlasím“ udělujete tento souhlas.


Cookies jsou malé soubory, které webové stránky (i ty naše) ukládají ve Vašem webovém prohlížeči. Obsahy těchto souborů jsou vyměňovány mezi Vaším prohlížečem a našimi servery, případně se servery našich partnerů. Některé cookies potřebujeme, aby webová stránka mohla správně fungovat, některé potřebujeme k marketingové a statistické analytice. Zde si můžete nastavit, které cookies budeme moci používat.

Nezbytné cookies
Analytické cookies
Marketingové cookies
ve všech produktech